Ett modulärt bokhyllesystem

Hösten 2017 svämmade mitt rangliga billybibliotek över av böcker. Ursprungligen ville jag köpa nya hyllor men jag insåg snart att jag hade att välja på ett väldigt fult eller dyrt hyllsystem. Eftersom vi bor i en hyresrätt var platsbyggda bokhyllor inte heller något alternativ, och vi konstruerade därför ett eget system. Jag ville ha ett flexibelt hyllsystem med plats för mycket böcker. Det blev därför en lådbaserad konstruktion i vilken många mindre enheter staplas på varandra för att skapa höjd och bredd.

Lådorna är byggda i spånskivor av typen MDF. Totalt förbrukades strax över tio MDF-skivor. I början av projektet sågade vi upp skivorna på egen hand med hjälp av en hemmasvetsad mall men detta var tidskrävande och precisionen var sisådär. Bäst resultat blir det med perfekt vinkelräta kanter, vilket vi ordnade genom att beställa tillskärning av MDF-skivor av Stockholms inredningssnickerier i Högdalens industriområde. Nedan poserar jag på bitarna från sju skivor. Materialet på bilden vägde ett par hundra kilo och räckte till knappt 30 färdiga hyllor.

Queen of MDF.
Spånskivornas betvingare.

För att sammanfoga bitarna till lådor använde vi sammanfogningstekniken sinkning, närmare bestämt en rak halvförtäckt sinkning. Sinkningen utfördes maskinellt med handöverfräs och tillhörande sinkjigg, i vilken två kanter placeras parallellt och fräses samtidigt.

Fräsinstallation.

 

Fräsning pågår.

Resultatet av fräsningen blir en hane och en hone som är sågade specifikt för varandra. Med högre precision i fräsningen är det dock möjligt att para ihop kanter som inte är frästa samtidigt.

Färdiga kanter.

Monteringen av lådorna sker manuellt med vanligt trälim för extra stadga.

Kanterna sammanfogas.

Och till sist blir de såhär snygga.

Limmade kanter.

De monterade lådorna är ganska skrymmande. De staplas på varandra i väntan på lackering, vilket görs bäst i större batcher.

Färdiga lådor staplade i väntan på lackering.

Så, till lackeringen. Som barn ville jag alltid ha rosa inredning men fick höra av mina föräldrar att jag snabbt skulle tröttna på det. Som vuxen får man dock bestämma själv, och jag tror inte att jag kommer tröttna på rosa inom den närmsta framtiden. Därför sprutlackeras hyllorna i ljusrosa. Den specifika kulören kommer ifrån Alcro och heter gräddnos. Jag älskar både nyansen och kulören. (Om man tycker det är roligt med kommersiell namngivning av saker som färgnyanser kan man lyssna på Språket i P1 från mars 2019 om färgord.)

Gräddnos från Alcro Trend.

Hyllorna slipades och sprutmålades i vit grundfärg. Därefter slipades de och sprutmålades med topplack i två olika omgångar: första gången med halvblank, vattenburen lackfärg för trä och metall från Alcro med helt okej resultat och andra gången med syrahärdad tvåkomponentsfärg från Tikkurila (Dicco Astral 35) med mycket bra resultat. Tvåkomponentsfärgen gav en hård, blank och proffsig finish, likt ytan på köksluckor.

Grundmålade hyllor.

Här står hyllorna på tork. För att täcka hela hyllan med färg behövde vi måla i två omgångar.

Gräddnosmålade hyllor på tork.

Att måla hyllorna är utrymmeskrävande, inte minst när de torkar, och vi kunde därför inte måla så många hyllor på en och samma gång. Vi fick också bara med oss tio till tolv hyllor i bilen och anpassade därför batchstorleken efter detta.

Hyllor på tork. Notera glansen och de snygga fogarna.

Här är den första omgången hyllor färdiga och transporterade till lägenheten. Arbetet med att konfigurera hyllorna börjar. Hyllorna på bilden är högre än de flesta andra för att att rymma stora böcker och pärmar.

Konfiguration av hyllor.

Jag är ingen vidare inredningsfotograf men nedan syns det färdiga resultatet. Detta är ett av två hyllsystem. Totalt tillverkades 44 lådor i sex olika storlekar (två varianter i höjd och fyra i bredd). 

Ett av de färdiga hyllsystemen.

Tyvärr svämmar hyllorna redan över av böcker, vilket inte syns på denna bild. Hyllornas design gör dock att vi kan konfigurera om lådorna för att skapa mer hyllmetrar, men vi kan också producera fler hyllor. Den främsta begränsningen här är utrymme i lägenheten. Den totala kostnaden för projektet blev drygt 10 000 SEK, vilket inkluderar MDF, uppskärning och färg men inte måleriutrustning, som vi hade sedan tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *